Aktualności
XX Ogólnopolska Konferencja Naukowa "POSTĘP W INŻYNIERII ŻYWNOŚCI"
- Szczegóły
- Opublikowano: środa, 13, wrzesień 2017 06:54

Harmonogram XX Ogólnopolskiej Konferencji Naukowej
POSTĘP W INŻYNIERII ŻYWNOŚCI
Wałbrzych 2017
Wtorek 19 września 2017 |
|
|||
1600-1800 |
Rejestracja i zakwaterowanie uczestników |
|
||
1800-1900 |
Zebranie Sprawozdawcze Towarzystwa PTIiTPS „SPOMASZ” |
|
||
1900 |
Kolacja |
|
||
Środa 20 września 2017 |
|
|||
800-830 |
Śniadanie |
|
||
900-930 |
Otwarcie Konferencji - prof. dr hab. Józef Grochowicz i prof. dr hab. Kazimierz Zawiślak |
|
||
Przewodniczący: prof. dr hab. Józef Grochowicz i prof. dr hab. Kazimierz Zawiślak |
|
|||
930-1000 |
Referat plenarny – Prof. dr hab. Marek Cierach, dr inż. Grażyna Gozdecka – Zamrażanie żywności, postęp techniczno-technologiczny |
|
||
1030-1100 |
Referat plenarny - Prof. dr hab. Roman Hejft – Ciśnieniowa aglomeracja materiałów roślinnych |
|
||
1100-1130 |
Przerwa kawowa |
|
||
1130-1200 |
Referat plenarny - Prof. dr hab. Krzysztof Bieńczak - Uniwersalny aparat próżniowy z funkcją odzysku aromatu |
|
||
1200-1230 |
Referat plenarny - Prof. dr hab. Jarosław Diakun -Procedury i strategie opracowania kryterium wieloczynnikowego |
|
||
1230-1300 |
Referat plenarny – Prof. dr hab. Franciszek Kluza – Podstawy energetycznego bilansowania pomieszczeń produkcyjnych |
|
||
1300-1330 |
Referat plenarny – Prof. dr hab. Kazimierz Zawiślak - Wpływ dodatków mineralnych absorbujących odory z hodowli zwierząt na właściwości fizyczne mieszanek paszowych |
|
||
|
|
|
||
1400-1500 |
Obiad |
|
||
Sala A (Przewodniczący: Krystyna Skibniewska, Marian Panasiewicz) |
Sala B (Przewodniczący: Dariusz Choszcz, Franciszek Kluza) |
|
||
1500-1515 |
Dorota Dec – Wpływ wybranych substancji biologicznie czynnych na grzyby przechowalnicze |
1500-1515 |
Magdalena Joka - Ocena właściwości fizyko-chemicznych granulatu opałowego z mieszaniny pestek śliwkowych i otrębów żytnich |
|
1515-1530 |
Jolanta Piekut – Zawartość wybranych kwasów fenolowych w ekstraktach roślin zielarskich i przyprawowych |
1515-1530 |
Małgorzata Kowczyk-Sadowy - Ocena właściwości fizyko-chemicznych granulatu paszowego z mieszaniny odpadów młóta browarnianego i otrębów pszennych |
|
1530-1545 |
Marta Kozak – Wpływ obróbki techniką mikronizacji oraz działania promieniowania UV-C na czystość mikrobiologiczną wybranych ziół |
1530-1545 |
Dariusz Stasiak, Agnieszka Latoch, Justyna Libera – Ekologiczne przetwórstwo mięsa z wykorzystaniem techniki ultradźwiękowej |
|
1545-1600 |
Dorota Ziółkowska - Nowa metoda ilościowej analizy karagenu |
1545-1600 |
Agata Bieńczak - Badania eksperymentalne aparatu próżniowego – badania gotowego produktu |
|
1600-1615 |
Julia Bogdanowicz - Zawartość hydroksymetylofurfuralu (HMF) w wybranych wyrobach mięsnych otrzymanych metodą tradycyjną i przemysłową |
1600-1615 |
Marek Jakubowski, Marta Stachnik, Monika Sterczyńska - Analiza PIV przepływu płynu w kadzi wirowej o zmodyfikowanej konstrukcji |
|
1615-1630 |
Michał Piątek - Wpływ wymiany tłuszczu preparatem błonnika pszennego WF 1000 na teksturę wędlin drobno rozdrobnionych |
1615-1630 |
Marta Stachnik, Marek Jakubowski - Trójfazowy model symulacyjny przepływu w kadzi wirowej |
|
1630-1700 |
Przerwa kawowa |
|
||
Sala A Przewodniczący: (Andrzej Dowigałło, Elżbieta Kusińska) |
Sala B Przewodniczący: (Izabella Kuna-Broniowska, Sławomir Obidziński) |
|
||
1700-1715 |
Tomasz Żelaziński - Wpływ parametrów procesu ekstruzji na proces formowania wyrobów ekstrudowanych |
1700-1715 |
Leszek Rydzak, Marcin Natoniewski - Wpływ różnych metod słodowania jęczmienia na wybrane parametry brzeczki piwnej |
|
1715-1730 |
Józefa Wiater - Wpływ zanieczyszczeń komunikacyjnych na zawartość pierwiastków śladowych w warzywach z ogródków działkowych w Białymstoku |
1715-1730 |
Marta Batia-Strynkowska - Wpływ sonikacji na wybranie właściwości mechaniczne chleba |
|
1730-1745 |
Kamil Wilczyński, Zbigniew Kobus - Wpływ rozwiązań konstrukcyjnych pras na jakość otrzymanego soku jabłkowego |
1730-1745 |
Katarzyna Kozłowicz - Ocena wpływu dodatku substancji stabilizujących na wybrane właściwości sorbetu owocowo-warzywnego |
|
1745-1800 |
Joanna Szulc - Wpływ sposobu dekrystalizacji miodu na jego cechy jakościowe |
1745-1800 |
Mariusz Witczak - Wpływ średniego stopnia polimeryzacji (DP) na właściwości sorpcyjne i charakterystykę termodynamiczną inuliny |
|
1800-1815 |
Mariusz Seńcio - Zmiany teksturometryczne i wycieku wymuszonego mięsa drobiowego z nogi kurczaka po masowaniu i opiekaniu |
1800-1815 |
Adam Ekielski – Ocena wpływu promieniowania ultradźwiękowego na jakość otrzymywanych związków lipidowo-fosforanowych |
|
1815-1830 |
Ewa Malczyk - Stabilność barwy przetworów mięsnych ze zmniejszoną dawką azotynu sodu |
1815-1830 |
Andrzej Wesołowski – Pomiary zawartości cukru przy użyciu techniki ultradźwiękowej |
|
1900 |
Uroczysta kolacja |
1720 |
||
Czwartek 21 września 2017 |
|
|||
800-830 |
Śniadanie |
|
||
900 |
Wyjazd studialny |
|
||
1900 |
Kolacja przy grillu |
|
Piątek 22 września 2017 |
||||
800-830 |
Śniadanie |
|||
Sala A (Przewodniczący: Stanisław Konopka, Rafał Nadulski) |
Sala B (Przewodniczący: Dariusz Andrejko, Marek Jakubowski) |
|||
900-915 |
Grzegorz Łysiak, Al Aridhee Jawad – Modeling of stress relaxation of wheat kernels at different moisture content |
900-915 |
Anna Pecyna - Postawa rolników wobec zagrożeń i wypadków w rolnictwie indywidualnym |
|
915-930 |
Zeyad Arif Achmed, Rafał Nadulski – Wpływ obróbki ziarna pszenicy na przebieg procesu rozdrabniania |
915-930 |
Krzysztof Jadwisieńczak - Określenie możliwości wydzielania nasion owsa głuchego z jęczmienia przeznaczonego na materiał siewny |
|
930-945 |
Tomasz Guz - Przebieg zmian indeksów zbiorczych owoców jabłoni w zależności od metody oznaczania indeksu skrobiowego |
930-945 |
Krzysztof Jadwisieńczak – Ocena plonowania oraz cech fizycznych i wytrzymałościowych owoców pomidora Lycopersicon esculentum Mill.) nawożonego krzemem |
|
945-1000 |
Franciszek Kluza – Bilans energetyczny chłodzonego pomieszczenia przemysłowego wraz z pracującym tunelem zamrażalniczym |
945-1000 |
Marek Kuna-Broniowski - Precyzyjne nagrzewanie produktów spożywczych promieniowaniem mikrofalowym |
|
1000-1015 |
Dariusz Góral - Eksperymentalne wyznaczanie termofizycznych właściwości warzyw i owoców sondą o chwilowym liniowym źródle ciepła |
1000-1015 |
Sławomir Obidziński - Wytwarzanie granulatu opałowego z mieszaniny pestek śliwkowych i otrębów żytnich |
|
1015-1030 |
Dorota Konopacka, Piecko J., Mieszczakowska-Frąc M., Kruczyńska D. – Ocena przydatności innowacyjnych technik suszenia do utrwalania właściwości funkcjonalnych jagody kamczackiej |
1015-1030 |
Sławomir Walczyński - Kompetencja laboratoriów urzędowej kontroli w zakresie badania jednorodności produktów paszowych |
|
1030-1045 |
Jan Piecko, Konopacka D., Mieszczakowska-Frąc M., Kruczyńska D. - Właściwości funkcjonalne żeli hydrokoloidowych wytworzonych na bazie mikronizowanych owoców świdośliwy i jagody kamczackiej |
1030-1045 |
Monika Sterczyńska, Piepiórka-Stepuk J., Wawrzyniak K. - Wpływ wybranych technik maceracji na ilość i jakość uzyskanego soku owocowego |
|
1045-1100 |
Kamil Wilczyński - Wybrane właściwości antyoksydacyjne soków jabłkowych |
1045-1100 |
Monika Sterczyńska – Orkisz jako surowiec piwowarski |
|
1100-1115 |
Aneta Zamłyńska-Kowal, E. Kusińska - Dokładność dozowania kefiru |
1100-1115 |
Agnieszka Starek - Zmiany właściwości wytrzymałościowych lokalnych odmian marchwi w czasie przechowywania |
|
1115-1130 |
Grażyna Gozdecka - Wpływ rodzaju skrobi na jakość i stabilność produktu typu "owoce w żelu |
1115-1130 |
Agata Blicharz-Kania - Ocena zmian jakości buraka ćwikłowego pod wpływem zastosowania różnych metod kulinarnych |
|
1130-1145 |
Mariusz Kosmowski, Andrzej Dowgiałło – Niekonwencjonalne sposoby cięcia w inżynierii żywności |
1130-1145 |
Wioletta Żukiewicz-Sobczak – Zagrożenia zdrowotne wynikające ze spożywania napoi energetycznych |
|
1145-1200 |
Podsumowanie konferencji |
|||
1200-1300 |
Obiad |
|||