baner powitalny

Aktualności

Rozpoczęcie prac nad nową stroną internetową

ozdobnikRozpoczęliśmy prace nad nową stroną internetową naszego stowarzyszenia. Chcemy, by nowa strona stała się miejscem integrującym środowisko powiązane z inżynierią i techniką przetwórstwa spożywczego, dlatego będziemy starać się uzupełniać jej zawartość i wzbogacać o nowe treści i użyteczności. Zachęcamy do wykorzystania jej jako miejsca prezentacji Państwa firm, laboratoriów, uczelni, instytucji, np. w zasobach tworzonego katalogu oraz przestrzeni przewidzianej dla reklam. Zachęcamy także do współuczestnictwa w jej tworzeniu poprzez nadsyłanie ciekawych artykułów i wiadomości.

Przepraszamy jednocześnie za możliwe błędy i niedociągnięcia.

Komunikat

ozdobnik komunikatZarząd Polskiego Towarzystwa Inżynierii i Techniki Przetwórstwa Spożywczego „SPOMASZ” uprzejmie informuje, że w ramach prowadzonej działalności statutowej Towarzystwa powołana wcześniej Kapituła, nadała uprawnienia „EKSPERTA – RZECZOZNAWCY” w zakresie budowy, eksploatacji i wydawania opinii dotyczących maszyn i urządzeń spożywczych poszczególnych branż.

Czytaj więcej...

XIV KONFERENCJA NAUKOWO -TECHNICZNA "BUDOWA I EKSPLOATACJA MASZYN PRZEMYSŁU SPOŻYWCZEGO" BEMS 2010

ozdobnik bems 2010W dniach 25 - 27 sierpnia 2010 w Łodzi odbyła się XIV Konferencja Naukowo-Techniczna „Budowa i Eksploatacja Maszyn Przemysłu Spożywczego”, której organizatorami było między innymi Polskie Towarzystwo Inżynierii i Techniki Przetwórstwa Spożywczego „SPOMASZ”.

W konferencji uczestniczyło ok. 80 uczestników reprezentujących wszystkie Ośrodki Naukowe Kraju, specjalizujące się w technice i technologii przetwórstwa spożywczego. Obrady prowadzono w formie 20 minutowych wystąpień każdego z prelegentów. Po każdym wystąpieniu prowadzona była merytoryczna dyskusja i ocena przedstawionej tematyki badań.

Czytaj więcej...

SZKOŁA LETNIA ’2009

ozdobnik postęp w inżynierii żywnościPod patronatem Polskiego Towarzystwa Inżynierii i Techniki Przetwórstwa Spożywczego „SPOMASZ”, Katedry Inżynierii i Maszyn Spożywczych Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie oraz Komitetu Techniki Rolniczej PAN odbyła się w dniach 9-12 września 2009 roku w Horyńcu–Zdroju kolejna, XVI-ta Ogólnopolska Konferencja Naukowa nt. „Postęp w Inżynierii Żywności”. Przewodniczącym Komitetu Naukowego konferencji był prof. dr hab. Józef Grochowicz dr h.c., natomiast przewodniczącym komitetu organizacyjnego był dr hab. Dariusz Andrejko, prof. UP w Lublinie.

Czytaj więcej...