Aktualności
Konferencja Fouling and Cleaning in Food Processing (FCFP)
Niezmierni miło jest nam poinformować że członek naszego Towarzystwa Pani dr hab. Joanna Piepiórka-Stepuk prodesor uczelni została powołana do Komitetu Naukowego niniejszej konferencji:
W imieniu Komitetu organizacyjnego zapraszamy na międzynarodową i interdyscyplinarną Konferencję Fouling and Cleaning in Food Processing (FCFP) poświęconą zagadnieniom dotyczącym higienicznej produkcji żywności z jednoczesną minimalizacją wpływu na środowisko i zużycia zasobów. Konferencja odbędzie się w dniach 25–27 marca 2025 r. w hotelu Penck w Dreźnie w Niemczech i stanowi kontynuację serii spotkań rozpoczętych w 1981 r. w Lund w Szwecji. Jest to miejsce spotkań naukowców zajmujących się żywnością, mikrobiologów, inżynierów i przedstawicieli przemysłu.
Więcej informacji na stronie:
https://www.ivv.fraunhofer.de/fcfp2025
Zachęcamy młodych naukowców do udziału w konkursie Hygienic Study Award. Ta prestiżowa nagroda przyznawana jest za wybitne i innowacyjne projekty badawcze studentów, prace inżynierskie, magisterskie i doktoranckie z zakresu higienicznego przetwarzania żywności. Tematy obejmują wszystkie aspekty czyszczenia przemysłowego, zabrudzeń, mechaniki płynów, projektowania higienicznego, projektowania materiałów i powierzchni, dezynfekcji, bezpieczeństwa żywności i wiele innych.
Hygienic Study Award ma długą tradycję i jest sponsorowana przez Europejską Grupę Inżynierii i Projektowania Higienicznego (EHEDG) oraz Niemiecką Federację Inżynierów (VDMA).
Tegoroczna nagroda zostanie wręczona podczas Światowego Kongresu EHEDG w Nantes we Francji w dniach 2–3 października 2024 r.
Termin składania wniosków: 30 czerwca 2024 r
Informacje i aplikowanie:
https://www.ivv.fraunhofer.de/hsa-en