Aktualności
XX Ogólnopolska Konferencja Naukowa
Harmonogram XX Ogólnopolskiej Konferencji Naukowej POSTĘP W INŻYNIERII ŻYWNOŚCI - Wałbrzych 2017
Wtorek 19 września 2017
16:00-18:00
Rejestracja i zakwaterowanie uczestników
1800-1900
Zebranie Sprawozdawcze Towarzystwa PTIiTPS „SPOMASZ”
1900
Kolacja
Środa 20 września 2017
800-830
Śniadanie
900-930
Otwarcie Konferencji - prof. dr hab. Józef Grochowicz i prof. dr hab. Kazimierz Zawiślak
Przewodniczący: prof. dr hab. Józef Grochowicz i prof. dr hab. Kazimierz Zawiślak
930-1000
Referat plenarny – Prof. dr hab. Marek Cierach, dr inż. Grażyna Gozdecka – Zamrażanie żywności, postęp techniczno-technologiczny
1030-1100
Referat plenarny - Prof. dr hab. Roman Hejft – Ciśnieniowa aglomeracja materiałów roślinnych
1100-1130
Przerwa kawowa
1130-1200
Referat plenarny - Prof. dr hab. Krzysztof Bieńczak - Uniwersalny aparat próżniowy z funkcją odzysku aromatu
1200-1230
Referat plenarny - Prof. dr hab. Jarosław Diakun -Procedury i strategie opracowania kryterium wieloczynnikowego
1230-1300
Referat plenarny – Prof. dr hab. Franciszek Kluza – Podstawy energetycznego bilansowania pomieszczeń produkcyjnych
1300-1330
Referat plenarny – Prof. dr hab. Kazimierz Zawiślak - Wpływ dodatków mineralnych absorbujących odory z hodowli zwierząt na właściwości fizyczne mieszanek paszowych
1400-1500
Obiad
Sala A (Przewodniczący: Krystyna Skibniewska, Marian Panasiewicz)
Sala B (Przewodniczący: Dariusz Choszcz, Franciszek Kluza)
1500-1515
Dorota Dec – Wpływ wybranych substancji biologicznie czynnych na grzyby przechowalnicze
1500-1515
Magdalena Joka - Ocena właściwości fizyko-chemicznych granulatu opałowego z mieszaniny pestek śliwkowych i otrębów żytnich
1515-1530
Jolanta Piekut – Zawartość wybranych kwasów fenolowych w ekstraktach roślin zielarskich i przyprawowych
1515-1530
Małgorzata Kowczyk-Sadowy - Ocena właściwości fizyko-chemicznych granulatu paszowego z mieszaniny odpadów młóta browarnianego i otrębów pszennych
1530-1545
Marta Kozak – Wpływ obróbki techniką mikronizacji oraz działania promieniowania UV-C na czystość mikrobiologiczną wybranych ziół
1530-1545
Dariusz Stasiak, Agnieszka Latoch, Justyna Libera – Ekologiczne przetwórstwo mięsa z wykorzystaniem techniki ultradźwiękowej
1545-1600
Dorota Ziółkowska - Nowa metoda ilościowej analizy karagenu
1545-1600
Agata Bieńczak - Badania eksperymentalne aparatu próżniowego – badania gotowego produktu
1600-1615
Julia Bogdanowicz - Zawartość hydroksymetylofurfuralu (HMF) w wybranych wyrobach mięsnych otrzymanych metodą tradycyjną i przemysłową
1600-1615
Marek Jakubowski, Marta Stachnik, Monika Sterczyńska - Analiza PIV przepływu płynu w kadzi wirowej o zmodyfikowanej konstrukcji
1615-1630
Michał Piątek - Wpływ wymiany tłuszczu preparatem błonnika pszennego WF 1000 na teksturę wędlin drobno rozdrobnionych
1615-1630
Marta Stachnik, Marek Jakubowski - Trójfazowy model symulacyjny przepływu w kadzi wirowej
1630-1700
Przerwa kawowa
Sala A Przewodniczący: (Andrzej Dowigałło, Elżbieta Kusińska)
Sala B Przewodniczący: (Izabella Kuna-Broniowska, Sławomir Obidziński)
1700-1715
Tomasz Żelaziński - Wpływ parametrów procesu ekstruzji na proces formowania wyrobów ekstrudowanych
1700-1715
Leszek Rydzak, Marcin Natoniewski - Wpływ różnych metod słodowania jęczmienia na wybrane parametry brzeczki piwnej
1715-1730
Józefa Wiater - Wpływ zanieczyszczeń komunikacyjnych na zawartość pierwiastków śladowych w warzywach z ogródków działkowych w Białymstoku
1715-1730
Marta Batia-Strynkowska - Wpływ sonikacji na wybranie właściwości mechaniczne chleba
1730-1745
Kamil Wilczyński, Zbigniew Kobus - Wpływ rozwiązań konstrukcyjnych pras na jakość otrzymanego soku jabłkowego
1730-1745
Katarzyna Kozłowicz - Ocena wpływu dodatku substancji stabilizujących na wybrane właściwości sorbetu owocowo-warzywnego
1745-1800
Joanna Szulc - Wpływ sposobu dekrystalizacji miodu na jego cechy jakościowe
1745-1800
Mariusz Witczak - Wpływ średniego stopnia polimeryzacji (DP) na właściwości sorpcyjne i charakterystykę termodynamiczną inuliny
1800-1815
Mariusz Seńcio - Zmiany teksturometryczne i wycieku wymuszonego mięsa drobiowego z nogi kurczaka po masowaniu i opiekaniu
1800-1815
Adam Ekielski – Ocena wpływu promieniowania ultradźwiękowego na jakość otrzymywanych związków lipidowo-fosforanowych
1815-1830
Ewa Malczyk - Stabilność barwy przetworów mięsnych ze zmniejszoną dawką azotynu sodu
1815-1830
Andrzej Wesołowski – Pomiary zawartości cukru przy użyciu techniki ultradźwiękowej
1900
Uroczysta kolacja
1720
Czwartek 21 września 2017
800-830
Śniadanie
900
Wyjazd studialny
1900
Kolacja przy grillu
Piątek 22 września 2017
800-830
Śniadanie
Sala A (Przewodniczący: Stanisław Konopka, Rafał Nadulski)
Sala B (Przewodniczący: Dariusz Andrejko, Marek Jakubowski)
900-915
Grzegorz Łysiak, Al Aridhee Jawad – Modeling of stress relaxation of wheat kernels at different moisture content
900-915
Anna Pecyna - Postawa rolników wobec zagrożeń i wypadków w rolnictwie indywidualnym
915-930
Zeyad Arif Achmed, Rafał Nadulski – Wpływ obróbki ziarna pszenicy na przebieg procesu rozdrabniania
915-930
Krzysztof Jadwisieńczak - Określenie możliwości wydzielania nasion owsa głuchego z jęczmienia przeznaczonego na materiał siewny
930-945
Tomasz Guz - Przebieg zmian indeksów zbiorczych owoców jabłoni w zależności od metody oznaczania indeksu skrobiowego
930-945
Krzysztof Jadwisieńczak – Ocena plonowania oraz cech fizycznych i wytrzymałościowych owoców pomidora Lycopersicon esculentum Mill.) nawożonego krzemem
945-1000
Franciszek Kluza – Bilans energetyczny chłodzonego pomieszczenia przemysłowego wraz z pracującym tunelem zamrażalniczym
945-1000
Marek Kuna-Broniowski - Precyzyjne nagrzewanie produktów spożywczych promieniowaniem mikrofalowym
1000-1015
Dariusz Góral - Eksperymentalne wyznaczanie termofizycznych właściwości warzyw i owoców sondą o chwilowym liniowym źródle ciepła
1000-1015
Sławomir Obidziński - Wytwarzanie granulatu opałowego z mieszaniny pestek śliwkowych i otrębów żytnich
1015-1030
Dorota Konopacka, Piecko J., Mieszczakowska-Frąc M., Kruczyńska D. – Ocena przydatności innowacyjnych technik suszenia do utrwalania właściwości funkcjonalnych jagody kamczackiej
1015-1030
Sławomir Walczyński - Kompetencja laboratoriów urzędowej kontroli w zakresie badania jednorodności produktów paszowych
1030-1045
Jan Piecko, Konopacka D., Mieszczakowska-Frąc M., Kruczyńska D. - Właściwości funkcjonalne żeli hydrokoloidowych wytworzonych na bazie mikronizowanych owoców świdośliwy i jagody kamczackiej
1030-1045
Monika Sterczyńska, Piepiórka-Stepuk J., Wawrzyniak K. - Wpływ wybranych technik maceracji na ilość i jakość uzyskanego soku owocowego
1045-1100
Kamil Wilczyński - Wybrane właściwości antyoksydacyjne soków jabłkowych
1045-1100
Monika Sterczyńska – Orkisz jako surowiec piwowarski
1100-1115
Aneta Zamłyńska-Kowal, E. Kusińska - Dokładność dozowania kefiru
1100-1115
Agnieszka Starek - Zmiany właściwości wytrzymałościowych lokalnych odmian marchwi w czasie przechowywania
1115-1130
Grażyna Gozdecka - Wpływ rodzaju skrobi na jakość i stabilność produktu typu "owoce w żelu
1115-1130
Agata Blicharz-Kania - Ocena zmian jakości buraka ćwikłowego pod wpływem zastosowania różnych metod kulinarnych
1130-1145
Mariusz Kosmowski, Andrzej Dowgiałło – Niekonwencjonalne sposoby cięcia w inżynierii żywności
1130-1145
Wioletta Żukiewicz-Sobczak – Zagrożenia zdrowotne wynikające ze spożywania napoi energetycznych
1145-1200
Podsumowanie konferencji
1200-1300
Obiad