Aktualności
KONFERENCJA W JANOWIE LUBELSKIM
Harmonogram XXI Ogólnopolskiej Konferencji Naukowej
POSTĘP W INŻYNIERII ŻYWNOŚCI I KOMERCJALIZACJA WYNIKÓW BADAŃ
Janów Lubelski 2019
Harmonogram XXI Ogólnopolskiej Konferencji Naukowej
POSTĘP W INŻYNIERII ŻYWNOŚCI I KOMERCJALIZACJA WYNIKÓW BADAŃ
Janów Lubelski 2019
Wtorek 17 września 2019
1600-1800 Rejestracja i zakwaterowanie uczestników
1800-1900 Zebranie Sprawozdawcze Towarzystwa PTIiTPS „SPOMASZ”
1900 Kolacja
Środa 18 września 2019
730-830 Śniadanie
900-930 Otwarcie Konferencji - prof. dr hab. Józef Grochowicz i prof. dr hab. Kazimierz Zawiślak
Przewodniczący: prof. dr hab. Janusz Wojdalski i prof. dr hab. Roman Hejft
930-1000 Referat plenarny – prof. dr hab. Józef Grochowicz – Współczesny stan wiedzy i praktyki badawczo-wdrożeniowe w wytwarzaniu żywności funkcjonalnej
1030-1100 Referat plenarny – prof. dr hab. Jarosław Diakun - Bezpieczeństwo maszyn w aspekcie normalizacji
1100-1130 Referat plenarny – dr hab. inż. Sławomir Obidziński prof. uczelni - Innowacyjność i komercjalizacja efektów działalności naukowej - od pomysłu do patentu
1130-1200 Przerwa kawowa
Sala A Przewodniczący: dr hab. Stanisław Konopka, dr hab. Wioletta Żukiewicz-Sobczak Sala B Przewodniczący: prof. dr hab. Jarosław Diakun, dr hab. Piotr Markowski
1200 – 1215 Joanna Kobus-Cisowska - Trawa jęczmienia jarego(Hordeumvulgare L.)jako źródło związków bioaktywnych w dietoterapii nadciśnienia tętniczego 1200– 1215 Elwira Ślesicka - Wpływ wybranych cech fizyko-chemicznych nasion cebuli na zdolność kiełkowania
1215-1230 Piotr Szulc, Dominik Kmiecik, Joanna Kobus-Cisowska, Daria Szymanowska, Jan Bocianowski, Daniel Krauklis, Oskar Szczepaniak, Marcin Dziedziński- Wpływ zróżnicowanego nawożenia mineralnego na wartość żywieniową nasion rzepaku ozimego (Brassica napus L. ssp. Oleifera) 1215-1230 Małgorzata Krasowska, Małgorzata Kowczyk-Sadowy, Magdalena Dołżyńska, Beata Piekutowska - Ocena możliwości wykorzystania wytłoków owocowych do usuwania jonów ołowiu z roztworów wodnych
1230 - 1245 Marta Batia-Stynikowska - Analiza wybranych cech fizycznych ziarniaków jęczmienia jarego odmiany „Ella” 1230 - 1245 Dariusz Góral - Transport konsumencki jako krytyczny punkt łańcucha chłodniczego
1245 – 1300 Marek Cierach - Funkcjonalność skrobi modyfikowanych w farszach mięsno-tłuszczowych poddanych sterylizacji 1245– 1300 Jolanta Piekut - Ocena dehydratacji sublimacyjnej z wykorzystaniem liofilizatora o małej wydajności
1300-1315 Tomasz Bernat - Metodyka wielokryterialnego wspomagania podejmowania decyzji w zastosowaniu do wyboru układu chłodniczego mebli gastronomicznych1300-1315 Zbigniew Kobus - Wykorzystanie prasy ślimakowej do pozyskiwania soków jabłkowych
1315-1330 Rafał Nadulski - Doświadczalna charakterystyka tekstury wybranych odmian jabłek przechowywanych w warunkach chłodniczych 1315-1330 Karolina Perz - Modelowanie matematyczne przepływu sprężonego powietrza przez filtr
1400-1500 Obiad
Sala A Przewodniczący: prof. dr hab. Franciszek Kluza, dr hab. Marek Jakubowski Sala B Przewodniczący: prof. dr hab. Dariusz Choszcz, dr hab. Paweł Sobczak
1500-1515 Monika Sterczyńska - Dodatki smakowe w piwie1500-1515 Janusz Wojdalski - Uwarunkowania efektywności energetycznej zakładu przemysłu paszowego
1515-1530 Tomasz Guz - Obliczanie indeksu skrobiowego metodą komputerowej analizy obrazu w różnych warunkach oświetlenia 1515-1530 Roman Hejft - Wytyczne do konstrukcji granulatorów do materiałów pochodzenia roślinnego
1530-1545 Marta Stachnik - Badania PIV przepływu w kadzi wirowej o zmodyfikowanej dennicy1530-1545 Sławomir Obidziński, Małgorzata Kowczyk-Sadowy, Magda Leszczyńska - Wpływ dodatku kłączy perzu na właściwości fizyko-chemiczne granulatu paszowego
1545-1600 Joanna Piepiórka-Stepuk - Ocena zmian napięcia powierzchniowego chemicznych roztworów myjących w czasie ich przechowywania1545-1600 Sławomir Walczyński - Ocena jakości mieszanek paszowych w zakresie homogeniczności i deklarowanego składu
1600-1615 Renata Różyło - Właściwości fizyczne chleba bezglutenowego z różnym udziałem otrąb z konopi 1600-1615 Małgorzata Kowczyk-Sadowy, Sławomir Obidziński, Beata Lisowska, Emilia Dołżyńska - Wpływ dodatku pędów pokrzywy na właściwości fizyko-chemiczne granulatu paszowego
1615-1630 Agata Blicharz-Kania - Ocena możliwości wykorzystania wytłoków lnianych do suplementacji pieczywa mieszanego 1615-1630 Krzysztof Miastkowski, Sławomir Bakier - Analiza wpływu parametrów konstrukcyjnych prototypowego dehydratora na efektywność procesu zagęszczania miodu
1630-1700 Przerwa kawowa
Sala A Przewodniczący: prof. dr hab. Andrzej Dowigałło, dr hab. Joanna Piepiórka-StepukSala B Przewodniczący: dr hab. Sławomir Obidziński, dr hab. Renata Różyło
1700-1715 Tomasz Żelaziński - Termiczne i mechaniczne właściwości biokompozytów wytworzonych z wytłoków jabłkowych z dodatkiem śruty rzepakowej 1700-1715 Agata Bieńczak, Maciej Polasik, Paweł Woźniak, Łukasz Ignasiak, Marta Gromadzińska-Troczyńska- Stanowisko badawcze do produkcji żywności mrożonej z pełnowartościowego wysortu warzywnego
1715-1730 Grzegorz Łysiak - Wpływ warunków osiowego ściskania i relaksacji ziarniaków pszenicy na parametry modelu Maxwella 1715-1730 Emilian Skarbek - Analiza bilansu materiałowego wstępnej obróbki mechanicznej suma afrykańskiego
1730-1745 Marek Domoradzki - Urządzenia i instalacje przygotowania nasion do siewu i granulacji według technologii UTP w Bydgoszczy1730-1745 Elżbieta Kusińska - Właściwości fizyczne i skład chemiczny wybranych pyłów paszowych
1745-1800 Marek Domoradzki - Sposób przekształcenia elektrycznego nastawnego wibratora kołnierzowego do pracy jako nastawny wibrator korbowy 1745-1800 Roman Chudy, Jolanta Królczyk, Piotr Niesłony, Grzegorz Królczyk - Badania wybranych par tribologicznych w przemyśle papierniczym
1900 Uroczysta kolacja 1720
Czwartek 19 września 2019
700-800 Śniadanie
800 Wyjazd studialny
1900 Kolacja przy grillu
Piątek 20 września 2019
800-900 Śniadanie
Sala A Przewodniczący: dr hab. Krzysztof Bieńczak, dr hab. Rafał Nadulski
900-930 Referat plenarny - prof. dr hab. Marian Panasiewicz– Nowe techniki i technologie w przetwórstwie surowców zbożowych
930-1000 Referat plenarny – prof. dr hab. Kazimierz Zawiślak – Czynniki wpływające na komercjalizację badań naukowych
1000-1015 Przerwa kawowa
Przewodniczący: prof. dr hab. Kazimierz Zawiślak, dr hab. Leszek Rydzak
1015-1030 Andrzej Dowgiałło - Możliwości mechanicznego odzyskiwania niezdegradowanego mięsa z kręgosłupów łososi
1030-1045 Dariusz Andrejko - Wytłoki z nasion tłuszczowych jako cenny surowiec energetyczny
1045-1100 Katarzyna Kozłowicz - Liofilizowane struktury białkowe jako alternatywny materiał na opakowania mrożonej żywności
1100-1115 Wioletta Żukiewicz-Sobczak, Anna Rogóż-Matyszczak, Daniel Tokarski, Klaudia Wołyńczuk, Paweł Sobczak, Marcin Weiner - Zawartość wybranych składników mineralnych w wodach pitnych w zależności od miejsca pochodzenia
1115-1130 Sylwia Mierzejewska - Istotność oddziaływania temperatury i stężenia środków myjących na właściwości zwilżające i skuteczność mycia
1130-1145 Marek Jakubowski - Założenia operacji pt. „Technologia obróbki mechanicznej karpi w gospodarstwach akwakultury i w zakładach przetwórstwa ryb. Poradnik
1145-1200 Paweł Sobczak - Właściwości wytrzymałościowe peletów z biomasy
1200-1215 Marta Bogdan-Chudy, Jolanta Królczyk, Piotr Niesłony, Grzegorz Królczyk - Analiza porównawcza wybranych par tribologicznych w zastosowaniach drogowych
1215-1230 Podsumowanie konferencji
1230 Obiad