XVII Ogólnopolska Konferencja Naukowa

ozdobnik postęp w inżynierii żywnościPOLSKIE TOWARZYSTWO INŻYNIERII I TECHNIKI PRZETWÓRSTWA SPOŻYWCZEGO "SPOMASZ", KATEDRA INŻYNIERII I MASZYN SPOŻYWCZYCH UP LUBLIN, SEKCJA TECHNIKI W PRZETWÓRSTWIE ROLNO-SPOŻYWCZYM, KOMITET TECHNIKI ROLNICZEJ PAN zapraszają na:

XVII-tą Ogólnopolską Konferencję Naukową, tzw. SZKOŁĘ LETNIĄ, która odbędzie się w dniach 14-17 września 2011 roku w Mąchocicach Kapitulnych k/Kielc.

Temat konferencji: POSTĘP W INŻYNIERII ŻYWNOŚCI

W trakcie trwania Konferencji przewiduje się prezentacje referatów związanych z szeroko rozumianą inżynierią żywności. Konferencja z założenia ma służyć młodym pracownikom nauki jako forum dla doskonalenia podstaw warsztatu badawczego, metod badawczych i technik pomiarowych. Będzie to okazja do prezentacji wyników własnych badań i krytycznej ich oceny przed przygotowaniem rozprawy na stopień naukowy. Materiały zaprezentowane na Konferencji będą kwalifikowane do druku w odpowiednich czasopismach po wniesieniu opłaty. Organizatorzy serdecznie zapraszają młodych pracowników naukowych zainteresowanych naszą dziedziną wiedzy. W trakcie trwania Konferencji przewidywane są wykłady plenarne i doniesienia naukowe z badań własnych uczestników oraz prezentacje firm związanych z branżą spożywczą.


Osoby zainteresowane uczestnictwem w Konferencji prosimy o nadsyłanie zgłoszeń w podanych terminach na adres:
dr inż. Leszek Rydzak
Katedra Inżynierii i Maszyn Spożywczych
UP Lublin
ul. Doświadczalna 44, 20-236 Lublin,
tel. +48 81 4610061 w. 142
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.


Problematyka:
• fizyczne i funkcjonalne właściwości surowców i produktów spożywczych
• teorie jednostkowych operacji i procesów
• problemy konstrukcji zespołów roboczych maszyn i aparatów
• zagadnienia eksploatacji maszyn
• gospodarka energią
• automatyzacja
• technika opakowań żywności
• systemy jakości i kontroli,
• BHP w przemyśle spożywczym
• ochrona środowiska w przemyśle spożywczym etc.

Jednocześnie informujemy, że dnia 16 września w trakcie trwania Konferencji odbędzie się seminarium dotyczące poszukiwania obszarów współpracy pomiędzy przedstawicielami ośrodków naukowych i przedstawicielami przemysłu spożywczego i branż pokrewnych.
Koszt uczestnictwa w seminarium wynosi 400 PLN (uczestnicy Konferencji nie ponoszą żadnych dodatkowych opłat związanych z seminarium).


Program seminarium
16 września:
8.00-10.00 Rejestracja
10.00-13.00 Prezentacja referatów
13.30 Obiad
14.00 -17.00 Dyskusja